På topp - musikalsk og sosialt!

Historisk sus over Russisk aften med Hans Wilhelm Steinfeld

Hans Wilhelm Steinfeld leder Russisk aften i Bragernes kirke lørdag 4. november.
Hans Wilhelm Steinfeld leder Russisk aften i Bragernes kirke lørdag 4. november.

I 2017 er det 100 år siden den russiske revolusjonen. Nettopp dette er tema på Russisk aften med Hans Wilhelm Steinfeld i Bragernes kirke lørdag 4. november.

Russlands President Vladimir Putin har stemplet Vladimir Lenin for utilregnelig i den nye Historieparken i Moskva. Lenin ledet den russiske revolusjon, som inntraff for hundre år siden den 7. november 1917. Dette blir ingen festmarkering, men en ettertankens dag i Russland i år.

Ikke minst ble kirken kommunistenes primærofre. 200 000 kirker ble rasert, sier den russisk-ortodokse kirke i dag, titusener av prester ble myrdet av kommunistene. 1. september 1991 kalte daværende patriark Aleksis II 74 år med bolsjevikstyre for «kirkens uår» i intervju i Kreml med NRKs Hans-Wilhelm Steinfeld. 

Han leder kirkekonserten i Bragernes kirke 4. november, og mener nettopp kirkerommet er den rette arena for ettertanke til minne om millioner som ble myrdet av Stalins regime, som varte i 29 år av i alt 74 år med sovjet-styre. Steinfeld er lektor i sovjet-russisk historie, og arbeidet 18 år for NRK som korrespondent i Moskva over fire perioder.

I Bragernes kirke åpner Drammen Konsertorkester med den største tonedikteren i Sovjetunionen, Dmitrij Sjostakovitsj.  Han var ikke-person helt frem til 1960. Rimsky-Korsàkovs «Tsarens brud» kan bringe tanken hen på tsarfamiliens tragedie, myrdet av kommunistene sommeren 1918. Til sist spilles «The Battle of Stalingrad», det største slaget under andre verdenskrig. Steinfeld anbefaler boken «Skjebne og liv» av Vasilij Grosmann, oversatt til norsk av Steinar Gil. Kommunistene ville ikke utgi boken på 200 år, slo kommunistpartiets sjefsideolog fast i 1964.

For i skyggen av Stalingrads ruiner fant sovjetregimets incest-overgrep mot det russiske folk sted. «Det sovjetiske folk beseiret nazismen ikke på grunn av Stalin, men på tross av ham!» Dette skrev den fremste russiske poet Jevgennij Jevtusjenko allerede for 50 år siden i novellen sin «Bestefar», en av de mange som ble myrdet på 1930-tallet.

Hans-Wilhelm Steinfeld leder også minnekonserter for den russiske revolusjonens ofre i Universitetets aula i Oslo tidligere på dagen 4. november, og på 100-årsdagen for revolusjonen i Universitetets aula i Bergen den 7. november.

Vi gleder oss til konsert med historisk sus!

> Kjøp billetter

  • Voksne: 300 kr (+ billettavgift 30 kr)
  • Barn, student, honnør: 200 kr (+ billettavgift 30 kr)